Πρόκειται για κλασικό εκλεκτό μεζέ που φτιάχνουμε στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας στις μεγάλες γιορτές (και όχι μόνο).
Παίρνουμε από το χασάπη μας μια χοιρινή συκωταριά (του ζητάμε τα άντερα να είναι χοντρά, όχι τα λεπτά που φτιάχνουν λουκάνικα).
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και κυρίως τα άντερα.
Βράζουμε 10 λεπτά τα εντόσθια να χοντρύνουν. Στη συνέχεια τα κόβουμε ψιλά κομμάτια (βάζουμε το μισό συκώτι, όχι ολόκληρο).
Έχω βάλει εντωμεταξύ 4 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι στο νερό για μισή ώρα περίπου.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε
ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και 1 πράσο
ένα ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
και το ρύζι.
Προσθέτω και τα εντόσθια και ανακατεύω.
Σ’ αυτή τη φάση δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.
Με ένα χωνί γεμίζουμε με προσοχή το άντερο και αφήνω αρκετό χώρο (δεν το «τιγκάρω») γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν τα υλικά. Επίσης δε γεμίζω ως την άκρη άκρη για τον ίδιο λόγο.
Τοποθετώ σε ταψί και βάζω 1 ποτήρι νερό. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάω κατά διαστήματα για να μη μου ανοίξει η ματιά.
Ψήνω στους 170 βαθμούς 1,5 με 2 ώρες, να το δω να σκουρύνει (βλέπε φωτό). Όταν σώνεται το νερό,συμπληρώνω.
Αντί για ρύζι οι παλιότεροι έβαζαν σιτάρι. Γίνονται εξίσου νόστιμες!
Μπορώ να τις διατηρήσω στην κατάψυξη (μαγειρεμένες). Τις τυλίγω με αλουμινόχαρτο και μετά τις βάζω σε σακουλάκια.
Η συνταγή είναι της μαμάς μου, η φωτό είναι από το σημερινό τραπέζι της πεθεράς μου, η τελευταία ματιά πριν τη Σαρακοστή…
Παίρνουμε από το χασάπη μας μια χοιρινή συκωταριά (του ζητάμε τα άντερα να είναι χοντρά, όχι τα λεπτά που φτιάχνουν λουκάνικα).
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και κυρίως τα άντερα.
Βράζουμε 10 λεπτά τα εντόσθια να χοντρύνουν. Στη συνέχεια τα κόβουμε ψιλά κομμάτια (βάζουμε το μισό συκώτι, όχι ολόκληρο).
Έχω βάλει εντωμεταξύ 4 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι στο νερό για μισή ώρα περίπου.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε
ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και 1 πράσο
ένα ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
και το ρύζι.
Προσθέτω και τα εντόσθια και ανακατεύω.
Σ’ αυτή τη φάση δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.
Με ένα χωνί γεμίζουμε με προσοχή το άντερο και αφήνω αρκετό χώρο (δεν το «τιγκάρω») γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν τα υλικά. Επίσης δε γεμίζω ως την άκρη άκρη για τον ίδιο λόγο.
Τοποθετώ σε ταψί και βάζω 1 ποτήρι νερό. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάω κατά διαστήματα για να μη μου ανοίξει η ματιά.
Ψήνω στους 170 βαθμούς 1,5 με 2 ώρες, να το δω να σκουρύνει (βλέπε φωτό). Όταν σώνεται το νερό,συμπληρώνω.
Αντί για ρύζι οι παλιότεροι έβαζαν σιτάρι. Γίνονται εξίσου νόστιμες!
Μπορώ να τις διατηρήσω στην κατάψυξη (μαγειρεμένες). Τις τυλίγω με αλουμινόχαρτο και μετά τις βάζω σε σακουλάκια.
Η συνταγή είναι της μαμάς μου, η φωτό είναι από το σημερινό τραπέζι της πεθεράς μου, η τελευταία ματιά πριν τη Σαρακοστή…