Η γιαγιά μου η Ρένα ήταν από την Σμύρνη. Στην Αθήνα ήρθε το 1922, με δύο παιδιά και έγκυος, και τον παππού αιχμάλωτο .... Μεγάλωσα ακούγοντας σαν παραμύθι για την όμορφη ζωή στην Σμύρνη και την περιπετειώδη μυθιστορηματική φυγή τους από εκεί. Επίσης, μεγάλωσα τρώγωντας τα σμυρνέικα φαγητά της γιαγιάς φτιαγμένα πάντα με μεγάλη φροντίδα και μεράκι.
Ένα από αυτά και τα σουτζουκάκια:
ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό κιμά
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο καλά σε κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο)
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι - πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
1/2 κιλό ντομάτες ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες (εγώ τον χειμώνα βάζω κονκασέ)
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα που να χωράει τα σουτζουκάκια και την σιγορβράζουμε.
Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τον πλάθουμε στο γνωστό σχήμα των σουτζουκακίων (μικρά και χαριτωμένα).
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λάδι (εχώ χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο) και σωτάρουμε πάρα πολύ ελαφρά τα σουτζουκάκια.
Τα προσθέτουμε στην σάλτσα ντομάτας και τα σιγοβράζουμε για ένα ημίωρο περίπου, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Ταιριάζουν πολύ και με ρύζι, και με πουρέ, και με τηγανητές πατάτες, και με ζυμαρικά.
Η γιαγιά μου και στην συνέχεια και η μαμά μου πρόσθεταν λίγο και από το τηγανισμένο λάδι στη σάλτσα. Δεν σας το προτείνω γιατί έτσι γίνεται πολύ βαρύ. Απλώς το αναφέρω γιατί έτσι λέει η original συνταγή!
Και μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Η γιαγιά μου γενικά μαγείρευε πολύ ωραία με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλα τα κιμαδοειδή.
Σουτζουκάκια, κεφτέδες, ντολμαδάκια, γιουβαρλάκια ήταν κατά γενική ομολογία αξεπέραστα. Η ίδια δεν τα δοκίμαζε ποτέ γιατί δεν της άρεσε καθόλου ο κιμάς...
Ένα από αυτά και τα σουτζουκάκια:
ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό κιμά
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο καλά σε κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο)
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι - πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
1/2 κιλό ντομάτες ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες (εγώ τον χειμώνα βάζω κονκασέ)
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα που να χωράει τα σουτζουκάκια και την σιγορβράζουμε.
Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τον πλάθουμε στο γνωστό σχήμα των σουτζουκακίων (μικρά και χαριτωμένα).
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λάδι (εχώ χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο) και σωτάρουμε πάρα πολύ ελαφρά τα σουτζουκάκια.
Τα προσθέτουμε στην σάλτσα ντομάτας και τα σιγοβράζουμε για ένα ημίωρο περίπου, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Ταιριάζουν πολύ και με ρύζι, και με πουρέ, και με τηγανητές πατάτες, και με ζυμαρικά.
Η γιαγιά μου και στην συνέχεια και η μαμά μου πρόσθεταν λίγο και από το τηγανισμένο λάδι στη σάλτσα. Δεν σας το προτείνω γιατί έτσι γίνεται πολύ βαρύ. Απλώς το αναφέρω γιατί έτσι λέει η original συνταγή!
Και μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Η γιαγιά μου γενικά μαγείρευε πολύ ωραία με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλα τα κιμαδοειδή.
Σουτζουκάκια, κεφτέδες, ντολμαδάκια, γιουβαρλάκια ήταν κατά γενική ομολογία αξεπέραστα. Η ίδια δεν τα δοκίμαζε ποτέ γιατί δεν της άρεσε καθόλου ο κιμάς...