Ξαλμυρίζω 1,5 κιλό μπακαλιάρο και τον βράζω μαζί με: τη φλούδα ενός λεμονιού, 2 φύλλα δάφνης, μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Όταν βράσει, αφαιρώ τον μπακαλιάρο και κρατάω 2 κούπες ζωμό.
Ξεψαχνίζω τον μπακαλιάρο, αφαιρώντας τα κόκκαλα. Θα πρέπει να μείνουν περίπου 1.200 γρ. οπότε αν αγοράσετε φιλέτο ξαλμυρισμένο, αγοράστε περίπου τόσο.
Κόβω σε ροδέλες 4-5 καρότα, 4-5 πράσα, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λιώνω μια σκελίδα σκόρδο και τα σοτάρω με 3 κουταλιές λαδάκι.
Ανακατεύω τα μισά λαχανικά με το μπακαλιάρο και τον απλώνω σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αλέθω στο μούλτι.
Βάζω σε τηγάνι 3 κουταλιές λάδι να κάψει και ρίχνω 3 κουταλιές αλεύρι να σοταριστεί. Στη συνέχεια ρίχνω 1 ½ ποτήρι γάλα και το ζωμό που έχω κρατήσει. Αφού γίνει η μπεσαμέλ (αραιή), αλατοπιπερώνω και περιχύνω το ψάρι. Πρόσθέτω τα αλεσμένα στο μούλτι λαχανικά σε 1,5 κιλό πατάτες πουρέ, ανακατεύω καλά και στρώνω πάνω από το υπόλοιπο μίγμα. Πασπαλίζω με πάπρικα και ψήνω στους 180 με 200 για 1 ώρα.
Αφήνω να κρυώσει και σερβίρω.
Προσωπικά τα ετοιμάζω όλα από την παραμονή και ανήμερα κάνω τη μπεσαμέλ, το στρώσιμο και το ψήσιμο φυσικά!
Αντί για γάλα στη μπεσαμέλ μπορείτε να βάλετε γάλα σόγιας (για να είναι στα πλαίσια της νηστείας).
Η συνταγή είναι από το Realfood.
Είναι πεντανόστιμος! Φτιάξτε τον!
Οι φωτό είναι από το μεσημέρι σήμερα (Κυριακή των Βαΐων).
Και η διαδικασία:
Σωτάρω τα λαχανικά
Ανακατεύω τα μισά (λιωμένα) με τον πουρέ
Τα υπόλοιπα με τον μπακαλιάρο και στρώνω στο πυρέξ
Περιχύνω με τη μπεσαμέλ
Στρώνω από πάνω τον πουρέ και πασπαλίζω με πάπρικα
Μετά 1 ώρα
Και ιδού