Πάντα τις Αποκριές στα παιδικά μου χρόνια, η μαμά μου συνήθιζε να φτιάχνει σιροπιαστά γλυκά (συνήθως κανταϊφι ή γαλακτομπούρεκο). Έτσι τα έχω συνδέσει με τις αναμνήσεις μου και πάντα και εγώ τέτοια εποχή ετοιμάζω κάτι σχετικό.
Σας δίνω εδώ την συνταγή μιας καρυδόπιτας που όσες φορές την έχω φτιάξει γίνεται πάντα επιτυχημένη. Την συνταγή την είχα βρει πριν από μερικά χρόνια σε ένα γιορτινό αφιέρωμα περιδικού και η δική μου συμβολή είναι στην προσθήκη πορτοκαλιού (χυμός, ξύσμα, φλούδα).
Ελπίζω να σας αρέσει και να είναι ένας γλυκός επίλογος στην κρεατοφαγία και τυροφαγία των ημερών αυτών.
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα φρυγανιά τριμένη
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού baking
4 αυγά
1 κούπα καρύδια τριμένα
1 συσκευασία σταγόνες σοκολάτας ή μια ψιλοκομμένη bitter σοκολάτα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Τον χυμό ενός πορτοκαλιού
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κάνελλα
ΓΛΑΣΟ
1 πλάκα κουβερτούρα
8-10 κουτ. σουπας γάλα εβαπορέ
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε την φρυγανιά, το baking και τα καρύδια και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών (το μίξερ στην χαμηλότερη ταχύτητα ή και καθόλου). Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, αδειάζουμε το μίγμα και το ψήνουμε περίπου 25-30 λεπτά (180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω).
Για το σιρόπι κάνω την εξής διαδικασία: Μόλις βγάλω την καρυδόπιτα από τον φούρνο ξεκινώ το βράσιμο του σιροπιού (10 λεπτά), Το αφήνω να σταθεί άλλα 5-10 λεπτά και μετά περιχύνω το γλυκό κουταλιά-κουταλιά.
Για το γλάσο, βάζουμε σε κομμάτια την κουβερτούρα μαζί με το γάλα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και την λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι στρώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το σοκολατένιο γλάσο.
Αυτή η συνταγή καρυδόπιτας με την φρυγανιά είναι λίγο-πολύ γνωστή. Την διαφορά την κάνει το άρωμα του πορτοκαλιού που δένει πολύ ταιριαστά με την σοκολάτα.
Σας δίνω εδώ την συνταγή μιας καρυδόπιτας που όσες φορές την έχω φτιάξει γίνεται πάντα επιτυχημένη. Την συνταγή την είχα βρει πριν από μερικά χρόνια σε ένα γιορτινό αφιέρωμα περιδικού και η δική μου συμβολή είναι στην προσθήκη πορτοκαλιού (χυμός, ξύσμα, φλούδα).
Ελπίζω να σας αρέσει και να είναι ένας γλυκός επίλογος στην κρεατοφαγία και τυροφαγία των ημερών αυτών.
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα φρυγανιά τριμένη
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού baking
4 αυγά
1 κούπα καρύδια τριμένα
1 συσκευασία σταγόνες σοκολάτας ή μια ψιλοκομμένη bitter σοκολάτα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Τον χυμό ενός πορτοκαλιού
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κάνελλα
ΓΛΑΣΟ
1 πλάκα κουβερτούρα
8-10 κουτ. σουπας γάλα εβαπορέ
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε την φρυγανιά, το baking και τα καρύδια και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών (το μίξερ στην χαμηλότερη ταχύτητα ή και καθόλου). Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, αδειάζουμε το μίγμα και το ψήνουμε περίπου 25-30 λεπτά (180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω).
Για το σιρόπι κάνω την εξής διαδικασία: Μόλις βγάλω την καρυδόπιτα από τον φούρνο ξεκινώ το βράσιμο του σιροπιού (10 λεπτά), Το αφήνω να σταθεί άλλα 5-10 λεπτά και μετά περιχύνω το γλυκό κουταλιά-κουταλιά.
Για το γλάσο, βάζουμε σε κομμάτια την κουβερτούρα μαζί με το γάλα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και την λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι στρώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το σοκολατένιο γλάσο.
Αυτή η συνταγή καρυδόπιτας με την φρυγανιά είναι λίγο-πολύ γνωστή. Την διαφορά την κάνει το άρωμα του πορτοκαλιού που δένει πολύ ταιριαστά με την σοκολάτα.