Λατρεύω τα μήλα και ό,τι γλυκό φτιάχνεται με αυτά, κομπόστα, μηλόπιτα (εξαίσια αυτή που πρότεινε πρόσφατα η Ρένα - την έφτιαξα), το νηστίσιμο γλυκό της Heart πιο παλιά (το οποίο το φτιάχνω πλέον συχνότατα και είναι προσφάτως και η προσφορά μου σε όποια τραπέζια με καλούν φίλοι). Χωρίς να έχω ιδιαίτερη σχέση με αγγλοσαξονικές μαγειρικές, το apple crisp, που μου συνέστησε μια φίλη μου Αμερικανίδα μπήκε εδώ και κάποια χρόνια στην διατροφή μας, καθότι είναι εύκολο στην παρασκευή, γρήγορο και νοστιμότατο, τραγανιστό και συνδυάζει γεύσεις ζεστού και παγωμένου μαζί και τα παιδιά μου το λατρεύουν. Κυκλοφορούν διάφορες συνταγές, εγώ προτιμώ την απλή εκδοχή, την οποία και σας την παραθέτω.
Υλικά
6 μεγάλα μήλα
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Ένα αυγό
Μισό Βιτάμ
1 κουταλάκι κανέλλα
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που το έχουμε βουτυρώσει. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με το πιρούνι το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό μέχρι να πάρει όψη θρυμματισμένου. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και περιχύνουμε από πάνω το βιτάμ λιωμένο. Ραντίζουμε (απλώνουμε;; με τη κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο ( στους 180° ) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια και σε διάφορα σημεία να φαίνονται φυσαλίδες από τα υγρά του μήλου που βράζουν. Με ένα κουτάλι σερβίρουμε ζεστό (όπως βγαίνει από το φούρνο) σε μπωλάκια και από επάνω μπορούμε να προσθέσουμε σαντιγύ ή παγωτό ή γάλα.
Υλικά
6 μεγάλα μήλα
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Ένα αυγό
Μισό Βιτάμ
1 κουταλάκι κανέλλα
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που το έχουμε βουτυρώσει. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με το πιρούνι το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό μέχρι να πάρει όψη θρυμματισμένου. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και περιχύνουμε από πάνω το βιτάμ λιωμένο. Ραντίζουμε (απλώνουμε;; με τη κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο ( στους 180° ) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια και σε διάφορα σημεία να φαίνονται φυσαλίδες από τα υγρά του μήλου που βράζουν. Με ένα κουτάλι σερβίρουμε ζεστό (όπως βγαίνει από το φούρνο) σε μπωλάκια και από επάνω μπορούμε να προσθέσουμε σαντιγύ ή παγωτό ή γάλα.